עמותת "המרכז למלחמת יום הכיפורים" קמה במטרה להקים "בית" ללוחמי מלחמת יום הכיפורים, למשפחותיהם למשפחות השכולות, לחוקרים, לאנשי ממשל, לסטודנטים, לתלמידים ולכל מי שהנושא מעניין אותו.
מלחמת יום הכיפורים, שהייתה הנוראה במלחמות ישראל, טלטלה את החברה הישראלית מבחינה פוליטית, תודעתית וחברתית. במלחמה נפלו 2,673 חיילים ומפקדים, למעלה 11,000 נפצעו, 7,251 נותרו נכים. 301 חיילים ומפקדים נפלו בשב. מתוך מאות שהוכרזו כנעדרים, 13 לא הובאו לקבורה עד עצם היום הזה.
בימיה הראשונים של המלחמה שררה בציבור חרדה קשה מפני תבוסה אפשרית וחורבן. שר הביטחון דאז, משה דיין, כינה זאת "חורבן בית שלישי".
צה"ל אכן נתפס בלתי מוכן, אך התעשת במהרה ובתוך פחות משבועיים התייצבו הטנקים במובלעת הסורים, במרחק 40 קמ' מדמשק ובקילומטר ה-101 לקהיר לאחר שחצו את תעלת סואץ. ניצחון מוחלט ובלתי נתפס בהיסטוריה הצבאית של ישראל ושל העולם.
זכרו ומעמדו של האירוע המכונן הזה הולך ונשחק. מלחמות נוספות שבאו אחריה החלישו את התודעה הציבורית. רק כשליש מהציבור הישראלי כיום חווה את מאורעותיה של המלחמה והדור הולך ופוחת.
ייחודה של העמותה, שלא כמוסדות הנצחה אחרים, הוא לעסוק באופן בלעדי וממוקד בכל היבטיה של המלחמה, במטרה להבטיח את זכרה גם לדורות הבאים. להשגת מטרה זו משקיעה העמותה מאמצים רבים לגיוס חברים ולהשגת משאבים.
המרכז יאגד בתוכו את כל המידע, המחקר והספרות הקשורים במלחמה – הסיבות לפריצתה, התנהלותה ולקחיה, תוך עידוד חוקרים והיסטוריונים להמשך מחקר והגות. במקביל, המרכז ייתן במה של כבוד ללוחמים, לגבורה וינציח את הנופלים.